Värdet av norska investeringar i Göteborgsregionen
Publicerad: 29 februari 2024

Värdet av norska investeringar i Göteborgsregionen

Ingen har väl missat att några av Göteborgs häftigaste hotell kommit till genom norska investeringar. Men Norges bidrag till Västsveriges utveckling är mycket mer än så och flera regionens mest aktiva byggentreprenörer- och bostadsutvecklare har norsk härkomst. Utöver Kynningsrud kan OBOS, Veidekke, Nordr, Aspelin Ramm och AF Gruppen nämnas som några exempel. Men hur stort är egentligen Norges bidrag till Västsverige?

Enligt Business Region Göteborgs senaste siffor finns det 405 norskägda företag i Göteborgsregionen vilket är klart flest bland utlandsägda företag* i regionen, före Tyskland, Danmark och USA.

– De norska företagen är jätteviktiga för regionen och det är kul att de väljer Göteborgsregionen när de ska expandera. Det är inte konstigt med tanke på närheten och den utvecklingen vi sett här med en urstark tillväxt, säger Peter Warda, senior analytiker på Business Region Göteborg.

Norge toppar också listan över antal utlandsägda arbetsställen** på 519 stycken, före Tyskland, Danmark och Frankrike. När det kommer till antal anställda i utlandsägda företag i göteborgsregionen toppar dock Kina listan med Volvo Cars som största arbetsgivare. Norge är stark tvåa.

De senaste tio åren har vi sett ett ökat intresse för Göteborgsregionen från alla de länder vi handlar med. De är mycket mer intresserade än för 10-15 år sedan, säger Peter Warda.

De vanligaste branscherna för norska arbetsställen i Göteborgsregionen är handel följt av fastigheter och företagstjänster.

Byggbranschen är femte största bransch bland norskägda företag. Även om vi befinner oss i en svacka just nu så har bygg- och fastighetsbranschen varit en växande del av den regionala ekonomin det senaste decenniet, berättar Peter Warda.


Informationen i artikeln är hämtad från Business Region Göteborgs rapport Företagande 2023.
* Ett företag klassas här som utlandsägt när minst hälften av rösterna i bolaget kontrolleras av en eller flera utländska ägare.
** Varför är arbetsställen fler än antal företag? Jo för att ett företag kan ha arbetsställen i en eller flera kommuner.