Merjem Maslo (M), som är kommunalråd i Mölndal Stad och ordförande i Plan- och exploateringsutskottet, berättar om kommunens utvecklingsplaner, politikens prioriteringar, vad Forsåker innebär för kommunens attraktionskraft – och hennes uppmaning till byggaktörer som vill bidra i utvecklingen.
Planeringen för Forsåker har pågått under många år och nu har detaljplanen vunnit laga kraft och utbyggnaden är startad. Vad är dina förväntningar på stadsdelen?
Forsåker har varit och fortsatt är ett av Sveriges mest omtalade byggprojekt och det är vi otroligt glada och stolta över i Mölndal. Mina förväntningar på Forsåker är att det blir en stadsdel där vi knyter ihop stadens historia med framtiden. En stadsdel med unika boende- och besökskvalitéer och ett uttalat destinationsmål i Göteborgsregionen. Både boende och besökare ska kunna se tydliga spår av den gamla pappersindustrin och samtidigt ha en boendemiljö med alla moderniteter. Mölndal och VGR har ingått en överenskommelse om dansproduktionsetablering i Forsåker vilket kan leda till etablering av fler kreativa näringar i framtiden.
Vad innebär Forsåker för bilden av Mölndal och Mölndals attraktionskraft?
Attraktionskraft är alltid en färskvara och bilden av Mölndal som en attraktiv kommun behöver ständigt återvinnas. Forsåker kommer ytterligare att stärka Mölndals position som en av de bästa storstadskommunerna att bo, leva och verka i. Dess geografiska läge, närhet till kollektivtrafik, det kommande utbudet och innehållet i stadsdelen kommer att tillföra många nya värden till staden.
Mölndals kommun har flera stora och spännande utvecklingsprojekt på gång eller nyligen färdigställda. Vilket är nästa stora område för bostadsutveckling i kommunen?
Under det senaste decenniet har Mölndals stadsutveckling främst skett i eller i anslutning till Mölndals centrala delar. Det har skapat många positiva värden för Mölndal men det har också inneburit att utvecklingen i södra kommundelar, Kållered och Lindome, har fått stå tillbaka. Efter valet har den nya majoritetsledningen beslutat att prioritera Lindomes utveckling. Vi testar ett nytt sätt att arbeta och samarbeta med berörda aktörer i en så kallade samskapande process och gemensamma åtaganden. Vi benämner det som utveckling av Lindome stråket där vi driver parallellt 11 bostadsutvecklingsprojekt, med inslag av verksamheter, som sträcker sig från Lindome station till Spinneriet. Vår målsättning är att uppnå större värden i stadsutvecklingen och att alla aktörer i stråket ska bidra till att skapa en attraktiv gång- och cykelstråk. Det finns också effektiviseringsvinster, ex att vi beställer utredningar som krävs för hela stråket.
Hur önskar du att kommunen fortsätter utvecklas (på kort och lång sikt)?
På kort sikt handlar det om att möjliggöra den expansiva etableringen av Life Science klustret som pågår i Go Co, i direkt anslutning till Astra Zeneca, med upp till 10 000 nya arbetsplatser. Den politiska överenskommelsen om järnvägen Göteborg- Borås, som kommit till i slutet av augusti, innebär att Mölndal kommer att få en ny station. Vi står inför ett unikt och historiskt infrastrukturs projektarbete i Mölndal och på kort sikt behöver det komma till många beslut för att kunna möta detta.
Den långsiktiga ambitionen med hur Mölndal ska utvecklas har uttryckts i stadens planeringsstrategi. Sex prioriterade områden har identifierats och under mandatperioden ska två fördjupade översiktsplaner påbörjas; en för området Åby/Åbro och Västra Balltorp och en för området centrala Lindome.
(Länk till planeringsstrategi f k)
Planeringsstrategi – framtidens Mölndal.pdf (molndal.se)
Har du någon uppmaning till byggherrar och fastighetsägare som vill vara med och utveckla Mölndal?
Ja, fokusera på de södra kommundelarna för det är politiskt prioriterat.