Lär av Forsåker, ge plats för nya vänskaper i stadsplaneringen 
Olof Olausson, VD Kynningsrud Bostäder
Publicerad: 10 oktober 2024

Lär av Forsåker, ge plats för nya vänskaper i stadsplaneringen 

Kan nya boendeformer skapa stärkt samhörighet och minska den ofrivilliga ensamheten? Min bild är att mötesplatsens betydelse allt för ofta missats i så väl stadsplanering som bostadsutveckling – och här kan vi samhällsbyggare göra verklig skillnad i människors liv. Det är något jag med tillförsikt ser i utvecklingen av Forsåker.

Forsåker i Mölndal är ett av landets mest spännande stadsutvecklingsprojekt. Här ska 3 000 nya bostäder och 4 000 arbetsplatser skapas i en historisk miljö. När en stadsdel ska utvecklas från grunden är helhetsperspektivet av största betydelse. Det handlar om att skapa en bra mix mellan bostäder, arbetsplatser, rekreationsytor och service. En annan aspekt är hur miljön byggs för att vi ska få ett hållbart och välmående samhälle. 

Jag anser att svensk stadsplanering ibland missat mötesplatsens betydelse för att främja gemenskap och inkludering. I Sverige lever vi i stor utsträckning individualiserat vilket har lett till att många människor upplever ofrivillig ensamhet. Forskning visar att brist på mänsklig gemenskap kan leda till fysisk och psykisk ohälsa. Här ser jag möjligheter för oss bostadsutvecklare att göra verklig skillnad i människors liv. 

I utvecklingen av Forsåker finns ett ambitiöst hållbarhetsprogram framtaget av medverkande aktörer tillsammans med Mölndals Stad. Alla aktörer skall bidra med en basnivå inom samtliga områden samt arbeta mer och djupare med spetsmål inom två av områdena. Vi på Kynningsrud Bostäder kommer att lägga särskild vikt vid målet ”Livskvalitet för alla” så att alla grupper känner sig trygga och att det finns många platser som gynnar både fysisk och mental hälsa och inte minst social gemenskap. 

Mötesplatsen bör värderas högre 

Konkret innebär det att vi utvecklar ett nytt boendekoncept med ett särskilt fokus på entrévåningen där det erbjuds så väl sociala aktiviteter som avkoppling. Här kommer finnas lounge, kafé, ”verkstad” (för matlagning, odling, pyssel mm), arbetsplatser, mötesrum och övernattningsrum. Vi ser också på möjligheten att erbjuda funktioner som massage, naprapat, fotvård etc. som kan nyttjas av de boende med också av externa kunder. 

Ambitionen är att skapa en välkomnande atmosfär som bidrar till nya vänskaper, livskvalitet och gemenskap. Lokalen kommer vara bemannad och personen på plats blir en viktig resurs för att skapa trivsel och ordna aktiviteter. Vår tro och förhoppning är också att de boende relativt snart skall hitta grannar med liknande intressen. 

Beställaren är nyckeln till förändring 

Kommunens och medverkande aktörers tydliga och ambitiösa hållbarhetsambitioner ger mig stora förhoppningar om att kunna skapa en trygg, öppen och inkluderande stadsdel. Jag önskar att fler följer Forsåkers exempel och lägger större vikt vid mänskliga möten och mötesplatsen i stadsplaneringen. Det menar jag är en investering i bättre livskvalitet och på sikt i en bättre folkhälsa.