När de historiska byggnaderna i den nya stadsdelen Forsåker ska få nytt liv är kultur, upplevelser och mat i fokus. Vi lät Bjarne Fjellanger, vd på MölnDala Fastighet, berätta om tankarna kring platsens utveckling, hur bruksbyggnaderna ska bli kreativa mötesplatser samt hur kraften från forsen ska producera grön energi.
Forsåker är en kulturhistorisk plats där det funnits pappersbruk redan på 1600-talet. Hur tar ni vara på platsens historia när ni nu utvecklar området?
Mitt i Forsåker bevaras elva bruksbyggnader, här ska upplevelseplatsen Papyr växa fram som blir ett besöksmål där kultur, skapande och människor möts. Historien sitter i väggarna men den ska också leva vidare genom berättelser och upplevelser i den nya stadsdelen. Även forsen som har varit betydande i århundranden får en central roll och ska lyftas fram igenom hela området. Precis som förr ska platsen utformas med starkt fokus på hållbarhet och innovation, bland annat genom att nyttja kraften för att återstarta det egna vattenkraftverket. Vi är stolta över att i framtiden kunna producera grön energi.
Hur har ni arbetat med att fylla de befintliga lokalerna på platsen? Berätta om några av verksamheterna som kommer finnas på plats!
Intresset från näringslivet har varit stort, och det är fantastisk att vi har kontrakt för den första etappen med värdefulla aktörer. År 2027 öppnar matvarukedjan City Gross en butik i nytt format längst Kvarnbygatan, i samma hus som Kynningsrud ska bygga bostadsrätter. Under samma år fylls en av våra bruksbyggnader med ett nytt regionalt danscenter. Vi är även glada att tapetskaparna Lim & Handtryck ska fortsätta att bedriva sin verksamhet på platsen, med ett gediget hantverk skapar de unika färger och tapeter. Vår ambition är att fortsätta fylla byggnaderna med fokus på mat och kultur i nästa etapp.
Kultur är en viktig del i utvecklingen av Forsåker. Berätta om varför ni valt den inriktningen?
Vi har under processen analyserat vad som saknas idag och vad vi kan fylla byggnaderna med, en självklar del var kultur. Det bidrar till kreativitet, passar alla åldrar och attraherar människor till platsen. Vi vill skapa en plats att besöka och vilja återvända till, för att lyckas med det krävs både en bas och en spets. Basen gör platsen långsiktigt hållbar med större aktörer som ger stabil ekonomi och starka flöden av människor. Medan spetsen ska locka och möta besökare till Forsåkers unika miljöer med innehåll av kultur, hantverk och mat som förstärker Mölndals och Västsveriges utbud.
Vilka kulturverksamheter kommer finnas på plats?
I första etappen så öppnar ett danscenter under 2027. En ny form av plats för både danskonstnärer och publik. Här ska skaparkraft och rörelse mötas i en inspirerande miljö med fokus på träning, repetitioner och produktion av dansföreställningar. Genom anpassade ytor kan man ta emot publik samt att föreställningar kan färdigställas med ljud och ljus för turnéer. Det kommer även finns kontorsplatser och studios samt öppna miljöer för möten. På ett av våningsplanen erbjuds gästboende för lärare och internationella danskonstnärer, en viktig nyckel för att skapa en attraktiv plats. Samarbetet kring danssatsningen är mellan Västra Götalandsregionen och Mölndals stad som ska berika stadens kulturliv.
Vad innebär Forsåker för Mölndals vidare utveckling?
Forsåker är ett utav Västsveriges största stadsutvecklingsprojekt och det är ett stort kliv framåt i Mölndals utveckling. Pappersbruket har varit en viktig del i stadens historia, som nu återigen ska öppnas upp för att bli en plats för alla och ett hem för många. Kultur och nöjesupplevelser ger mervärde till invånarna, samtidigt som fler kommer att besöka Mölndal. En attraktiv plats drar även till sig näringslivet vilket i sin tur leder till arbetstillfällen. Projekt har höga ambitioner och stadsdelen kommer att knyta samman stadskärnan på ett bra sätt. Tillsammans kommer vi skapa nya förutsättningar för Mölndal att fortsätta vara en av landets bästa kommuner.