Att köpa bostad

Så här går det till hos oss

Resan till ett nytt hem kan se ut på många olika sätt. Kanske har du funderat och letat länge, kanske dök det där drömhemmet bara upp när du minst anade det. Men vad händer egentligen mellan det att du hittar din nya bostad och att du äntligen får sätta nyckeln i låset till ett sprillans nytt hem?

1. Intresseanmälan

Hitta bostaden som passar dig och anmäl ditt intresse på vår hemsida. Du anmäler dig enkelt via formuläret som finns i anslutning till respektive projekt här på vår hemsida. Det är givetvis helt kostnadsfritt att vara intressent och du förbinder dig inte till någonting utan kan närsomhelst tacka nej. Om bostäderna redan är till salu när du anmäler intresse så hör vi av oss till dig och hjälper dig vidare. 
 
Om du anmäler intresse innan bostäderna är till salu får du löpande information om projektet och när det är dags blir du inbjuden till säljstart. Då får du all information du behöver för att boka din bostad när försäljningen sedan sätter igång. 
 
I samband med säljstarten presenterar vi priser, planlösningar, kostnadskalkyl för bostadsrättsföreningen och annat säljmaterial för projektet. När allt material finns tillgängligt har du gott om tid på dig att bestämma vilken bostad du är intresserad av och därefter göra din intresseanmälan. Det är tidpunkten för intresseanmälan avseende det specifika projektet som avgör vem som har förtur om flera personer vill köpa samma bostad.

2. Bokningsavtal

När du hittat och bestämt dig för din bostad träffar du fastighetsmäklaren och skriver ett bokningsavtal. Det är en enklare form av avtal där du betalar in en bokningsavgift som senare dras av från delbetalningen när bindande avtal skrivs. När bokningsavtalet är signerat av bägge parter är bostaden bokad för din räkning, enligt villkoren i bokningsavtalet. Bokningsavgiften, med avdrag för en administrationsavgift, betalas tillbaka om du ångrar dig och inte vill gå vidare. Kynningsrud Bostäder kan då sälja bostaden till en annan köpare.

3. Förhandsavtal

I samband med att bostadsrättsföreningen är bildad och föreningen har en intygsgiven kostnadskalkyl, får du ett erbjudande om köp och sju dagars betänketid. Därefter tecknas förhandsavtal, ett juridiskt bindande avtal mellan dig och bostadsrättsföreningen.

När avtalet är signerat är det dags att göra en förskottsbetalning. Beloppet för förskottet varierar mellan olika projekt. I samband med detta gör vi en kreditupplysning och du visar ett skriftligt lånelöfte eller liknande intyg från din bank.

4. Inredningsval

Våra bostäder har redan från början ett genomtänkt och väl sammansatt inredningskoncept. Om du köper din bostadsrätt i ett tidigt skede av byggnationen får du ändå möjlighet att sätta din egen prägel på ditt hem. Vi går igenom de eventuella inredningsval du kan välja utöver standard, vad de kostar och sista dag för inredningsbeställning.

5. Upplåtelseavtal

När föreningens ekonomiska plan är klar och registrerad av Bolagsverket tecknas ett upplåtelseavtal mellan dig och bostadsrättsföreningen och du blir då medlem i föreningen. Det brukar i detta skede vara cirka tre till sex månader kvar till inflyttning och du ska nu göra en delbetalning om tio procent av bostadens totala pris. Tidigare inbetalningar du har gjort räknas då av.

6. Information och träffar

Medan vi bygger din bostad och inreder din bostad kommer du som köpare få regelbundna nyhetsbrev där vi berättar vad som händer på bygget och hur ditt nya hem växer fram. Du kommer även att bjudas in till en eller flera informationsträffar.

7. Besiktning

Innan du flyttar in i ditt nya hem görs en besiktning av en opartisk besiktningsman. Vid besiktningen finns representanter med från såväl Kynningsrud Bostäder som från bostadsrättsföreningens styrelse. Innan du flyttar in i bostaden gör vi ännu en besiktning för att kontrollera att eventuella fel och brister har åtgärdats.

8. Inflyttning

Flytta in! Du får reda på det definitiva datumet för tillträde minst fyra till sex månader innan det är dags. Vid inflyttning ska du ha betalat den resterande summan av bostadens totala pris och eventuella kostnader för tillval. Du lämnar kvitto på inbetalda belopp, kvitterar ut din nyckel och vi går vi igenom ditt nya hem och de praktiska detaljerna. Alla dokument om bostaden och bostadsrättsföreningen får du samlat i en digital bopärm.

Bostaden är nu din – välkommen hem!